Etiketter

, , ,

Så. I 40 minuter har jag varit på väg att plocka fram ett recept ur en app. På den tiden har jag klappat och matat katter, kollat vulkannyheter, fyllt i tre olika buntar med uppgifter (varav två skulle ha fyllts i dagligen i nästan två veckor), tränat på nederländska, gratulerat min svägerska på födelsedagen, läst bakåt på ett konto med dikter på Instagram och kollat Twitterflödet. Och nu skriver jag. (Ingredienserna står dock på bordet. Det har de gjort sedan jag bara skulle kolla receptet. Nu för 45 minuter sedan.)

Allt detta är gjort med närvaro och fokus. Men kortvarigt fokus på det jag gör, eftersom det jag skulle göra fallit bort. Gång på gång. I nuet.

Så här blir jag när jag är trött i hjärnan. Arbetsminnet påverkas och det gör mig lättdistraherad. Rejält. Det ser kanske mest ut som om jag är ofokuserad, impulsiv och inte får saker gjorda, men fokus finns. Bara inte energin att behålla den när något annat pockar på uppmärksamheten. Faktiskt knappt energin att hålla kvar en tanke, och definitivt inte för att lyssna på något. Det är faktiskt helt otänkbart. Varje ljud raspar mot medvetandet som naglar mot en griffeltavla.

Så varför sitter jag och skriver i stället för att ta fram det där förbannade receptet (som jag upprepat några gånger för att det ska fastna högst upp i tankelistan)? För att koncentrera mig på något i hopp om att försöka väcka hjärnan igen, vilja den att hitta tillbaka till något mer fungerande läge.
Det fungerar ibland. Som nu.
En timme senare.

Uppdatering medan maten kokar: det handlar inte om bristande fokus. Den har jag. Men koncentrationsförmågan är urlakad. Den kräver energi som inte finns. Nu.