Etiketter

Bara du bestämmer över din lycka.

Välj lyckan. Till det här svarar jag ett rungande ”självklart!”, samtidigt är det inte lätt. Självklart, men inte enkelt. Det finns mer i att välja lycka än att bara välja. Samtidigt som det är ett val. You can choose, happiness is an option.

Jag väljer lyckan, i stort sett alltid. Och jag vägleds av lyckan, den är en av mina grundkänslor. I min kärna är jag lycklig. Men lyckan är inte konstant, det är inte som att man en dag är lycklig och så är allt perfekt. Den håller inte livets skuggor borta. Mitt liv är inte perfekt, jag är inte perfekt, men jag är lycklig. För mig har det varit ett val, att öppna mig för och uppleva glimtarna av lycka i livet, när allt bara är och det är som om själen andas. Glimtar av lycka som solsken som rör sig genom ett lövverk, eller som när en solstråle letar sig fram genom molnen och glittrar på vattnet. Glimtarna finns även i det mörka, som stjärnor i natten när jag öppnar mig för dem. Det har varit livräddande. Och det finns lyckor, lyckor som kanske är ett barn, en vän, en älskad, ett djur, droppar i gräset på morgonen, morgonsolen, kluckande vågor, vackra ord att bära nära hjärtat.

Vissa jagar lyckan och talar om den som om den är något man en dag når och så är den fullkomlig. Ett liv utan olycka. Men så länge man jagar lyckan så hittar man den aldrig, för den är inte där borta eller i ett ”när”, utan lyckan är här och nu. Så när jag säger att jag väljer lycka, så är det egentligen närvaron jag valt, för utan den kan jag inte uppleva glimtarna och stunderna. Närvaro och att öppna mig för att känna lyckan, för att vara lycklig. Öppna ögon och öppen själ. Det är inget konstant och smärtfritt, men det finns där. I ögonblicken, glimtarna, lyckorna vi har i livet. Vissa har många, men ser dem inte. Andra har färre, men ändå fler. Mitt liv känns så mycket rikare för lyckan.

Att vara olycklig då och då är inte att vara o-lycklig. Jag kan fortfarande vara lycklig. Men min lycka är mitt ansvar. Mitt. Så vad behöver jag? Försakar jag min lycka för att jag jagar det perfekta, eller för att jag inte vill ge upp om något eller någon som gör mig för olycklig? Ibland kräver lyckan svåra val. Hur många tårar kan jag gråta över någon, hur ofta orkar jag vara arg, hur många chanser ger jag? Gå om du mår för dåligt och inte kan förändra situationen. Lämna dem som är vårdslösa med dig. Stå inte ut för länge i det som drar ner dig. Be om hjälp om du behöver och kan. Jaga inte det perfekta.

Lev närvarande och öppet, så hittar lyckan dig, även i olyckan. För den finns där. Enkel, anspråkslös, i ögonblicken. Ögonblick som kan vara allt.

Det här var del 25 av Regina Bretts 50 livsläxor.