Det blev vintertid. Normaltid – nej, det är vintertid för mig. Mörkertid. Vad betyder ljus på morgonen när det ändå är mörkt när jag går upp, när varje vardagmorgon ändå är för tidig och allt inom mig spjärnar mot och inte vill vakna? Det är den förlorade timmen dagsljus på dagen som betyder något för mig; att det plötsligt är mörkt när arbetsdagen är slut. Det är som om ha förlorat en timme då det gick att vara utomhus, en timme för en skogspromenad hem från jobbet, i skog utan lampor. Jag förlorar en timme till mörkret. Och det behöver jag inte. För mörkret finns alltid där. Mjukt och välkomnande mörker i natten, eller de kalla skuggorna som vill dra in och lägga sig över allt. Att gå in i mörkertiden lockar mig inte.

Nu börjar tiden med många tända ljus varje kväll, mjuka filtar, ombonat, stilla. Vi går mot vilan, och min kropp svarar på naturen. Jag är en del av naturen, naturen är en del av mig. För vart år som går känns det allt tydligare hur årets hjul snurrar i mig. Det är inte naturligt att vara lika aktiv året runt.

Jag söker alltid ljuset; min själ hittar det. Glimtarna som alltid finns. Och allt finns där; förundran, lycka, ljus, kärlek. Under mörkertiden behövs det ännu mer. För jag ser inte alltid lika klart. I år är mörkret redan lite för nära, skuggorna kryper närmare. Jag söker ljus och vilar i mörkret.