Innan du blir sjuk, för det är ju något du själv bestämmer över, så finns det några grundläggande saker som kan vara bra att tänka på.

  • Få en riktig sjukdom. En som syns med blotta ögat, på prover eller röntgen. En som är mätbar och fysisk.
  • Ha tillgång till företagshälsovård eller en bra försäkring. För att få bra hjälp i den vanliga vården krävs tyvärr tur, ork och tålamod. Framför allt om du inte lyckats tillräckligt bra på punkten ovan.
  • Ha anhöriga som kan bråka åt dig. Att bli sjuk kräver administration och projektledning. Du behöver vara frisk för det, eller ha någon som är det, och som kan hålla allt praktiskt och vardagligt i huvudet. Med allierade behöver du inte kämpa alla strider ensam, utan kan lägga ork på att bli frisk(are).
  • Se till att du inte lever ensam. Ha någon/några som går bredvid, lyssnar och kan hjälpa dig bära. Någon du delar livet med och som stannar kvar, bredvid, genom både bra och dåligt, glädje och nöd osv. Som ser och känner dig så väl att du inte behöver be om hjälp eller känna att du stör eller besvärar, som vet hur du fungerar, som kan trösta varsamt och som vill dela det du går igenom. Även om det är mitt i natten.
    Ett tillsammans. Ett tillsammans med en massa friskhet.