Etiketter

Tänd ljusen, använd de fina lakanen, ta på dig de tjusiga underkläderna. Spara dem inte till ett speciellt tillfälle; idag är en speciell dag.

Vänta inte. Ett återkommande tema bland de här råden. Men det är ju sant: låt inte de fina sakerna ligga och vänta på särskilda tillfällen. Saker är gjorda för att användas, oavsett om det är ljus, lakan, serviser, dukar, parfym eller tjusiga underkläder. Vem sparar du dem för som är viktigare än du själv? Vi väntar på festliga tillfällen som kanske aldrig kommer, istället för att leva nu. Vad gör nuet mindre särskilt, mindre speciellt? Vad gör mig mindre speciell än den älskade?

Jag brukade ha fin- och fulunderkläder, och just underkläder tror jag många har uppdelat just så. De fula är urtvättade trosor med slapp resår som är bra att ha när man har mens eller bh:ar med halvtaskig passform att ha hemma. De fina sparar man för när någon annan ska se och klä av en dem. Jag slutade med det när jag bestämde mig för att det är för min skull jag klär mig fint även undertill, rensade bort alla fulunderkläder och började använda både vardags- och festunderkläder när jag vill.
Fula sängkläder förstår jag inte varför man skulle ha, eller omaka sängkläder i en dubbelsäng. Visst hade jag med mig en del när jag flyttade hemifrån, men jag är vuxen nu och väljer vad jag köper när jag köper nytt. Ibland dukar jag fint, ibland äter jag sittande på golvet framför datorn. Vardag eller fest beror på energi och lust, inte på om idag är en speciell dag.

Marie Kondo med sin KonMari-metod ställer en fråga som jag tillämpar i mitt hem och liv: ”Does it spark joy?” Det är min inställning till underkläder, kläder, lakan, handdukar, porslin, vardag eller fest. Menstrosorna didn’t spark joy. Inte de urvuxna eller slappa bh:arna heller. Jag vill ha det fint runt mig, för jag vill ha ett fint liv.

Man kan tänka att det är lika bra att njuta när man kan, för man vet aldrig när livet tar slut. Det är nog så många resonerar kring den här livsläxan. Jag har levt länge i närvaron av ett möjligt slut som hängt över axeln, och det blev tydligt att nuet är allt jag vet något om. Jag kunde inte planera något, kunde inte se framåt mer än ett par steg, kunde knappt drömma. Jag hade bara nuet. Ett tag blev det nästan utmattande att vara så intensivt närvarande som det gjorde mig när jag accepterade och omfamnade det. Att acceptera det på djupet förändrade det. Idag är det en del av livet; jag är intensivt närvarande, men nuet känns större och ger utrymme att drömma och tänka framåt. Jag känner inte längre hotet av ett möjligt slut. Kommer det så kommer det. Men det är i nuet jag lever och det gör det till ett speciellt tillfälle. Kanske suddar det ut gränsen mellan vardag och fest, men livet är så mycket vardag att vardagen behöver vägas upp; vardagen behöver inte vara solkig och omatchad. Jag pratar aldrig i termer av vardagslyx eller unnande, utan det är verkligen så enkelt som ”gör det mig glad?”.

Det här var del 21 av Regina Bretts 50 livsläxor.