Etiketter

Låt inte ett nej hindra dig från att satsa på det du älskar.

”Låt inte ett nej hindra dig” känns klyschigt peppigt och enkelt, samtidigt som det är vettigt, för hur många gånger genom livet har man inte låtit andras nej eller tvivel på en hindra en i det man drömmer om? Det är inte alltid lätt att ignorera de tvivlande och negativa rösterna, framför allt inte om de följt en genom livet; föräldrar och lärare som talat om vad man klarar av, vad man kan och är bra på, eller inte kan och inte är bra på. Ibland är det inte bara ett nej det handlar om, utan klander och skratt. Men om du stänger av deras röster, vad känner du? Vad säger din inre röst?

Du har såklart inte rätt att trampa på någon eller kränka någon för att komma dit du vill, hur gärna du än vill dit. Det är inte så du förverkligar dig själv eller bejakar det du älskar. Andras nej till att blandas in ska respekteras. Men låt inte andras åsikter om det du älskar och brinner för hindra dig. Andra har alltid åsikter, framför allt om drömmar. Det kan vara galet, det kanske inte kommer att leda någonvart, det kanske är dyrt och för ditt höga nöjes skull, fullkomligt onödigt i andras ögon. Det kanske rentav är riskabelt. What you risk reveals what you value, som Jeanette Winterson skrivit. Men vem är någon annan att avgöra vad du kan förverkliga och mäkta med? Inga drömmar är fåfänga, inget hopp är någonsin förgäves, även om du inte når fram till att förverkliga det. Älskar du det? Får det dig att känna dig levande? Fyller det själen och livet med energi? Då är det för mycket värt för att någons nej eller ett ”det går aldrig” ska få stå i vägen. Dröm, och lev drömmen.

Om vi däremot byter ”what” mot ”who” i rubriken är en människas nej alltid något att respektera. Även din älskades nej, även om du vill något annat. Handlar nejet om dålig timing, osäkerhet eller annat motstånd i en relation? Respektera det men utan att ge upp om kärleken. Att älska med respekt och lyhördhet handlar ofta om att sitta lugnt i båten, om att låta saker och ting ta tid – att vänta på det som är värt att vänta på. Eller om att gå vidare med kärlek.

Det här var del 20 av Regina Bretts 50 livsläxor.