Etiketter

,

”Kom nu! Alla ska vara med!”

Överallt ska det tas kort. Alla ska vara med. Alla vill väl vara med? Sociala medier har lett till en kultur där det ska tas kort i alla sammanhang, där alla ska vara med och där alla sedan ska vara OK med att läggas ut i sociala medier. Alla ska se hur trevligt vi har det, vilka trendiga ställen vi går till, vilka coola människor vi hänger med. Det spelar ingen roll om det är en tweetup, några drinkar med tjejerna eller en utelunch vid en taco truck – allt ska fotograferas. Alla ska vara med. Det är klart att alla vill vara med. Le mot kameran nu. Cheese!

Men alla vill inte vara med. Och det ska vara OK att säga nej. Det ska inte behöva vara något man ska motivera och förklara, eller behöva tjata om. Nej ska respekteras, tycker jag. Borde inte samtycke gälla även där?

Men var inte dum nu. Du som är så snygg! Bara ett, och det hamnar bara på mitt konto.
Och alla som tar kort i alla sammanhang utan att ens tala om det.

Det trugas nästan lika mycket om foton som om man säger nej till alkohol.

Du vet inte om jag har ett svartsjukt ex eller en knäpp stalker som vill hålla koll på mig. Du vet inte varför jag inte vill vara med på kort, och jag ska inte behöva förklara det. Nej är nej.

Jag vill själv välja vad som syns av mig i sociala medier. Det handlar inte om att jag är blyg eller har dåligt självförtroende, utan om integritet. Min kropp, mitt val. Sedan går det inte att kontrollera vad som sprids, men så långt det är möjligt vill jag få välja.

Jag var på ett event igår, där arrangörerna frågade om alla var ok att vara på kort på föreningens Facebook, och respekterade om någon inte var det. Jag uppskattar det. För jag är OK med sådana bilder, men sade ifrån att jag inte ville vara med på någons privata foton, eftersom jag redan såg att några ville ta gruppfoton och fotografera vad vi gjorde. Jag brukar lösa det genom att hålla mig i utkanten eller erbjuda mig att ta foton på personen själv med hens kamera. Och genom att säga ifrån så tänker jag att kanske kan någon lära sig att fråga innan de börjar fotografera.

För mig handlar det om vanligt hyfs och respekt för andras integritet. Man frågar, man inväntar svar, man respekterar svaret utan tjat. Samtycke.