Etiketter

Jämför inte ditt liv med andras. Du har ingen aning om vad de går igenom.

Det här är självklart för mig, men ändå så lätt att hamna i om man inte tänker sig för. Vi tror lätt att andras liv är lättare och bättre än vårt eget, att andra är självsäkrare, mer lyckade och lyckliga när vi bara ser det de visar utåt, och vi ser det ofta genom ögon färgade av våra egna problem. Men vi vet inget. Vi vet inget om det vi inte ser. Vi vet kanske inte ens hur våra vänner har det bakom det de väljer att visa oss, men vi vet vad vi gömmer från allmän åsyn. Du vet vad du inte berättar för andra, eller håller inom en inre krets. Det är likadant för andra.

Nu är vi tillbaka på något jag var inne på del 1: att jämföra sig. Det är meningslöst, men vi gör det ändå. Det är som en reflex. Men det leder sällan till något gott, inte ens när vi vinner jämförelsen. För vissa saker kan vi jämföra, enstaka delar av livet. Men inte hela liv; inte utan att ha hela livsfacitet. (Vi kan också vara avundsjuka på någon utan att vara avundsjuka på hela personens liv, men det är för ett annat ämne.)

Om du skulle jämföra ditt liv med mitt, så tror jag att du vinner. Men jag är lycklig – är du?

Det här var del 13 av Regina Bretts 50 livsläxor.