Etiketter

Det är inte lönt att försöka stå emot choklad.

Nåja. Choklad är inte alltid oemotståndligt. Jag tycker om choklad och är just nu särskilt sugen på marsipanchoklad, men lakrits (salt i allmänhet, men sötlakrits till rätt rödvin är svårslaget) och violgodis är svårare att stå emot.

Men varför skulle jag ens vilja stå emot? Jag faller gärna för frestelsen.

I can resist anything but temptation.

– Oscar Wilde

Det här för mig till ett annat ämne: unnande. Att unna sig. Jag unnar mig sällan saker. Varför inte det? För att jag inte förnekar mig något jag vill ha om jag har råd med det. Och jag upplever att unnande och förnekelse hänger ihop; den som inget förnekar sig behöver heller inte unna sig något.

Jo, i den mån jag unnar mig handlar det om att köpa något onödigt på bekostnad av något mer jag hade behövt. Som ett hekto tryffelsalami och fina oliver istället för middag, bara för att jag vill ha det. Eller ett gott rödvin en fattig månad. Eller ett frisörbesök. Då kan jag se det som att jag unnar mig, för jag hade kunnat göra ett förnuftigare val. Det är onödigt och jag vet det. Men ofta tänker jag där och då att jag vill ha det och diskuterar det inte ytterligare. På samma sätt är det om jag väljer att lägga tid på något jag har lust med istället för något jag borde; jag vill, jag unnar mig inte.

Så jag förnekar mig inget. Jag ser ingen dygd i att förneka mig något jag, som sagt var, har råd med och som inte skadar. Jag har förnekat mig tillräckligt i livet, och livet har nekat mig en hel del. Så att förneka mig choklad om jag har och vill ha choklad händer alltså inte. Inte för att chokladen är oemotståndlig, utan för att det inte finns något motstånd.

The only way to get rid of a temptation is to yield to it. Resist it, and your soul grows sick with longing for the things it has forbidden to itself, with desire for what its monstrous laws have made monstrous and unlawful.

Det här var nummer 10 av Regina Bretts 50 livsläxor.