Den som är frisk har många önskningar, den som är sjuk bara en.

Nej. OK, när man har som värst migrän, magsjuka, influensa, smärta, depression osv. kanske man bara har en önskning: att dö, men i andra fall … nej. Jag kan se att det kommer från något fint resonemang om att man inser livets sanna värden när man är sjuk och att andra önskningar då bleknar som mindre fina och viktiga, men det är fortfarande nej. Jag tror inte att det är någon som själv lever med sjukdom* som myntat uttrycket.

Varför skulle man förlora alla andra önskningar bara för att man drabbas av sjukdom? Varför skulle det som tidigare var viktigt och som man önskade sig och drömde om vara mindre viktigt och önskat bara för att det fanns en ny önskan – friskhet?  Den som är sjuk har rätt till precis lika många önskningar som den som är frisk, och kanske har ännu större behov av önskningar, drömmar och viljor för att härda ut. Så jag köper inte resonemanget. Om jag önskar mig kärlek eller ekonomisk frihet slutar jag väl inte att göra det bara för att livet ändrar kurs?

För egen del finns friskhet inte ens bland mina önskningar. Jag har en väldig massa friskt – jag är frisk men har sjukdomar – och ser inte någon mening med att slösa en önskning på något som ändå är omöjligt. Jag önskar att jag hade mer energi och att jag inte ska bli sämre, och att det skulle finnas något som förbättrar, men inte friskhet; däremot att behålla hälsan, så som jag bedömer hälsa. Annars har jag väl samma sorts önskningar som många andra: kärlek, trygghet, ett vi, någon att dela livet och tiden med, ekonomisk frihet, meningsfullhet, ett enkelt, lagom aktivt liv nära naturen och i närhet till det andliga och det som är viktigt för mig. Platser att besöka, upplevelser att göra, fritidsintressen att prova på. Jag önskar mig inte status och prylar, bara ett bra liv. Lycka är inget jag behöver önska, den är redan en del av mig. Så det är mycket mer än att bli frisk.

Låt även den som har en sjukdom fortfarande vara sig själv, med allt det friska, och att få ha mer än en önskning. (Minst tre.) Det är inte futtigt att önska sig ens småsaker, för summan av önskningarna och drömmarna visar vad som är viktigt för någon, och det är sunt.

*Definiera ”sjukdom”. Eller inte, för talesättet preciserar varken sjukdom, svårighetsgrad, dödlighet eller varaktighet, om det är fysisk eller psykisk sjukdom eller andra variabler.