twitter get to know me

Det gick nyligen runt en twitterlek som för en gångs skull intresserade mig, eftersom jag gillar listor med frågor för att lära känna andra och mig själv. Men när många hoppar på samma lek på samma gång, så gör jag inte det. Framför allt inte när de kräver likes för att svara. Jag tycker att klickbeten och likesfiske är löjligt. Vill du skriva något, skriv det, var inte en ängslig primadonna som kräver förhandsintresse innan du gör något. Ha lite självständighet och integritet. Du skriver väl ändå för din skull?
Nåja, fördelen med att inte väcka intresse är att integriteten inte utmanas. Och jag navelskådar därför på min egen arena.

Explain your Twitter handle.
Mitt twitternick (Lynxia) har funnits med sedan långt före sociala medier och dök upp efter en meditation då ett lodjur följde med mig ut. Namnet följde med in i spel och rollspel, webbforum och har hängt med sedan dess.
Mitt bloggnamn är för att det handlar om sådant som tillhör mig och min värld, ungefär. Det som är jag. Lisigheter.

Who inspires you and why?
Människor som följer sina drömmar och trampar egna spår där inga fanns. Som inte ger upp trots att de möter andras oförståelse, hån, intrigerande och utanförskap. Som lever sin övertygelse, med envishet, integritet och ödmjukhet, och som ser till något mer än kortsiktig personlig vinning.
Människor som med närvaro, acceptans och medkänsla överkommer hinder och sjukdomar till förmån för ett bra liv. Harmonin är inget konstant tillstånd, utan något man väljer gång på gång, men de visar att man kan göra det valet, att inte låta den första pilens lidande påverka hela livet, eller styra ens person.

Båda de här grupperna – framför allt där cirklarna överlappar varandra – har gett mig en större frihet och harmoni än vad jag annars hade haft. Deras visdom och övertygelse väcker och stärker min. För inget av det här är något man gör en gång och sedan är det gjort, utan det är något man utövar och det kräver styrka och envishet.  Att stå mitt i stormen och kunna se skönheten även i det. Att hålla fast vid tillit även i hopplösheten. Att förhålla sig till det som är för att hitta frihet och Leva.

Do you care what others think of you?
Generellt sett, allt mindre. Jag kan reflektera över det, men det är inget som betyder så mycket att jag kompromissar med mig själv i det som betyder något. Däremot bryr jag mig om vad människor som betyder något för mig tycker och tänker om mig. Jag skulle inte förändra mig för att de skulle tycka om mig, men det kan sticka till när jag upptäcker att någon tycker illa om mig eller har bildat sig en uppfattning som inte stämmer.

Jag bryr mig också om och försöker leva efter att göra gott, eller åtminstone inte illa. Att även om ingen kommer att märka det göra livet lite ljusare och vackrare där jag går fram.

What are you most looking forward to?
Ljusets återkomst. Snödroppar. Koltrastens kvällsdrillar. Ljuset genom vårskira bokar. Havet som leker runt fötterna. Solvarma klippor och ljumma vindar. Långa, nära samtal. Själslig närhet. Ljusa kvällar. Eld. Harmoni. Glastonbury.

What is one life rule you follow?
Om det är bara en: Var nu.
Men de föresatser jag lever efter är i princip den gyllene regeln, acceptans, närvaro och att ge mig varje dag ny.

What’s your dream job?
Det vet jag inte. Något med en kombination av ord och mindfulness/ACT/själavård; att varva arbete för att stärka och utveckla människor med arbete för mig själv med ord. Tror jag.
Hade jag kunnat omskola mig idag skulle jag ha satsat på något inom beteendevetenskap/psykologi eller inom omvårdnad.

Which fictional character do you wish you could meet?
Guinevere.

As a child, what did you want to be when you grew up?
Som riktigt liten ville jag bli badvakt eller präst.
Det verkar ha varit något med att stå upphöjd och vaka över människors liv, eller kanske att bli sedd och hörd.

If you were a cartoon character, who would you be?
Jag är riktigt kass på seriefigurer, men kanske Sailor Moon. Eller Modesty Blaise.

What skill would you like to master?
Disciplin.

In what situation do you feel most out of place?
Familjesammanhang och tjejmiddagar.

What artist do you really like, but rarely admit to liking?
Det finns nog ingen som jag gillar utan att stå för det.

What gets you fired up?
Mycket. Det räcker ofta att bli lite arg för att mitt nervsystem ska svara helt oproportionerligt rasande. Tyko Jonsson-ilska. Då handlar det ofta om orättvisa som det inte går att få rätt mot, att bli förminskad och inte lyssnad på, eller om kattplågeri (djurplågeri i stort, katter i synnerhet). Det senare gör mig mordisk.

What annoys you most about the fandoms you’re part of?
Jag är inte del av något fandom. Har nog aldrig varit.

What do you do to get rid of stress?
Jag är sällan stressad annat än fysiskt (än en gång: nervsystemet), så det räcker i allmänhet att komma tillbaka till här och nu och in i kroppen och framför allt sinnena. Att följa andetaget. Mindfulness.
För att varva ner kroppen från fysisk stress är det främst att promenera, vara i naturen, fotografera, yoga.

You have to relive one day of your life forever. Which day do you choose?
Jag vet inte. Det fladdrar förbi stycken av dagar, men några sticker ut: en varm julidag som började tidigt i en spegelblank vik och slutade med en annan stilla vik, solnedgång och fullmåneuppgång; en annan julidag under sol och på en ö i en älv; Beltane i Glastonbury eller en dag under en Gudinnekonferens då jag för första gången verkligen kände vad jag kan vara.

How quickly do you jump to conclusions about people?
Halvsnabbt. Jag lyssnar och känner in och bildar mig på så sätt en uppfattning (den är ofta riktig), men är öppen för att revidera och ompröva den. Jag bedömer dessutom människor utifrån handlingar snarare än ord och vill bilda mig en egen uppfattning utan att utgå från någon annans syn.

If you were a doll, what accessories would you be sold with?
Yogamatta, malahalsband, anteckningsbok, kamera och kristallkula.

What have you done in life that has given you the most satisfaction?
Olika former av volontärarbete (stödverksamhet – grupper, forum, telefonjour, förening, individuellt och genom föreläsningar – och på hospice). Att ha frigjort mig från ätstörningar. Att bejaka vem och vad jag är och stå kvar i nuet för att gå djupare även när det är allt annat än behagligt. Att svara på kallet.

What would be the worst thing to put in a piñata?
Getingar.

What’s the biggest waste of money you’ve seen?
Rökning, kolloidalt silver och bulimi.

What common misconception do you hate to hear repeated as a fact?
Att depression och självmord är val man gör. Alla hyss och hokuspokus om mindfulness, både från förespråkare och belackare.

Where is the best place to go to meet awesome people?
Glastonbury. Och Internet.

What food do you crave most?
Socker.

What TV series do you keep coming back to watching?
Coupling, Sherlock och Vita huset.

Among your friends, what are you best known for?
Ingen aning. Kanske att jag ställer upp, är trofast och lyhörd.
(Skulle jag vilja veta vad deras svar egentligen är?)

Who of your friends is most like you?
Inga namn nämnda. Jag tror att i de flesta vänskaperna finns det likheter och skillnader, men i olika hög grad. Ibland känns det som om skillnaderna som finns upplevs större med dem som i mycket annat är väldigt lika mig.

What was the most traumatizing moment of your life?
Jag kan inte säga ett, för det var snarare fråga om situationer med utsatthet under lång tid. Men svek, sjukhus och han som inte accepterade nej finns bland traumatiska händelser.

What’s the best lesson you’ve learned from a work of fiction?
Att jag egentligen bara behöver bli älskad av en person; för utan den personens kärlek spelar det ingen roll hur många som älskar mig, det kommer ändå aldrig att vara nog. (En insikt som kom när jag läste Hjärtats innersta röst.) Men jag har lärt mig mycket från böcker eftersom jag läst mycket.

What’s something you’ll never do again?
Bli gravid.