Svara på frågan först. Sedan diskutera ämnet.

Ingen höjdardag matmässigt:

  • Förfrukost – blodgrapejuice och några chokladkex.
  • Frukost – ekologiskt helvetebröd från lokala bageriet Cum Pane (inte helvete, utan hel-vete, dvs bröd med hela, kokta vetekorn) med äggröra med cheddarost
  • 2nd breakfast/fusklunch – Oboy. Mörk. På lättmjölk. Och jag blandar Oboy med matskedar, inte teskedar.
  • Middag – rester från fredagens lergrytekyckling. Perfekt mat för lata Lisor. Och god, framför allt rotfrukterna som får följa med sista halvtimmen och som ångas/koks/ungssteks i köttsaft, kycklingfett och vad jag nu har på för kryddor och annat (nu soja, citronsaft, mint- och limekrydda plus en skvätt rödvin som var över). Räcker dessutom ett tag.
  • Lite choklad och lakrits, och kanske lite ostbågar, kommer slinka ner under kvällen. Och Cola Zero slinker alltid ner. Men det är inte mat.

Nu blir det metainlägg, för det här med att lista vad jag äter är ett lite eget kapitel för mig, som före detta anorektiker under drygt 2/3 av mitt liv. Under en eller ett par behandlingsperioder har jag fått skriva matdagbok, vilket inte är något för mig. Alltså, inte alls något för mig. Det har inte haft någon pedagogisk nytta utan bara gett ångest över att behöva se allt jag ätit (”allt” i mina något störda ögon) på pränt och dåligt samvete över att jag inte äter så bra som jag vet att jag borde göra. Ergo: kontraproduktivt. Dessutom har jag av just den anledningen inte skrivit listorna regelbundet. I dagvården brukade jag snabbt skriva ihop något som väl stämde hyfsat med verkligheten (plus lite som jag visste att jag borde äta, minus godis och eventuella hetsätningar) i väntrummet innan jag skulle in till sköterskan, som ändå alltid hittade något att klaga på.

För mig innebär friskheten att jag endast sällan tänker på vad jag äter, eller vad jag borde äta. Jag har hittat en balans där jag uppenbarligen får i mig tillräckligt utan att vara besatt. När jag lyssnar på min kropp säger den alltsomoftast vad den behöver. Vissa dagar kan jag gå nästan hela dagen utan att vara hungrig, och glömmer då lätt att äta. Andra dagar är jag jättehungrig och känner av om det har gått för många timmar sedan jag senast åt. Men… det känns friskt.