Hur definierar jag ”first love”? Det finns så många sorters kärlek.

Den första personen jag minns att jag älskade var min morfar. Han hade alltid tid för mig som liten och jag var ganska mycket hos honom och mormor i Kungälv, medan mina föräldrar hade fullt upp med det ena småsyskonet efter det andra. Morfar hade Kungen av Danmarks bröstkarameller och berättade sagor om den lille harpalten. På julafton rökte han cigarr och tog gärna en nubbe då och då. Som ung hade han varit sjöman, och vi tittade ibland på kort från Cuba och USA, där skeppet hade lagt till, bilder från hans förflutna som jag idag önskar att jag hade frågat så mycket mer om. Han skulle tydligen ha varit ombord på Ulven den där sista, ödesdigra färden, men var av någon anledning inte det. Morfar var inte en i mängden, men efter att hans första fru gick bort och han gifte sig med mormor blev hans liv väldigt normativt. Jag minns inte om han någon gång sa att han älskade mig, men jag visste det alltid. Han gick bort i cancer ett par veckor innan jag fyllde 13 och jag saknar honom. Vissa stunder oerhört mycket. Jag önskar att han hade fått se mig växa upp, jag önskar att han hade fått se sina barnbarnsbarn och kunnat dela med sig av sin humor, värme och sina erfarenheter.

Gäller det kärlek som i förälskelse hade jag nog några halvhjärtade crushes på högstadiet. Men de var mer intressen än riktiga förälskelser. Jag undrar om den första lite mer förälskelsen inte var vackra H, när jag var 15. Helt odramatiskt, aldrig ett ord sagt. Vi var vänner, det var allt.

Den första riktiga kärleken, den som jag var riktigt kär i, var S. Jag var 20 när vi träffades, och sommaren när jag var 21 tände det till. Honom älskade jag. Verkligen. Vi hade så mycket gemensamt, i intresset för språk, i teatergruppen där vi både var aktiva, i skrivandet, kärleken till ord, musik. Han var både min närmaste vän och partner. Jag har fortfarande kvar dikterna han skrev till mig. Han var den förste på mer än ett sätt och när vi flyttade hemifrån flyttade vi ihop. I några år. Det tog mig sex år att komma över honom när det tog slut… Jag älskar honom fortfarande, men idag på ett helt annat sätt, och ja – vi är fortfarande vänner.