Presentera mig. Jaha. Och jag har lovat mig själv att inte använda min standardpresentation (som finns att läsa på sidan Om mig). Vad finns att säga som är relevant för andra? Vad tycker jag är intressant att veta om andra?

Jag tror att jag för en del kan vara något av en gåta eftersom jag är så mycket, så många saker – och ändå bara jag. Jag har uppnått den aktningsvärda åldern 37 år och är definitivt vuxen i betydelsen ansvarstagande, men det har jag väl varit så gott som hela livet. Samtidigt är jag väldigt barnslig, på mitt sätt. Jag är ömsom värdig som en drottning, ömsom vild som ett rovdjur, ömsom en slipad strateg och problemlösare, ömsom fnissig och skuttig som en kattunge, eller flicka. Eller ”ömsom”, förresten. Jag är allt det. Och mer därtill. Jag är alla åldrar på en gång: maiden, lover, mother, crone.

Det råder däremot inga tvivel om att jag är kvinna. 100 % kvinna. Och jag njuter av att vara det. Vad som är kvinnligt och manligt har jag inte riktigt koll på, men jag är kvinna på mitt sätt. På ett fysiskt sätt. För jag är fysisk, sinnlig, upplever sinnena med hela kroppen. Jag har många år av ätstörningar bakom mig, men även när jag gjorde mitt bästa för att förinta alla mjuka, vackra, kvinnliga linjer och former, så har jag alltid trivts med att vara kvinna och aldrig längtat tillbaka till ett flickstadium. Faktum är att jag inte förstår dem som även efter 20 -25 års ålder vill se ut som flickor.

Jag är snabb i tanken, bollar lätt flera parallella spår, kreativ och lättuttråkad. Intelligentare än de flesta och något dampig. Jag skulle vilja ha ett fint, linjärt list-tänkande, men min hjärna fungerar mer som en mindmap med kortare listor under vissa punkter. Jag älskar att lära mig nya saker och  har lätt för att lära, fördjupa mig och intressera mig för mycket. Vilket också syns i vad jag arbetar med. Sedan snart 11 år är jag frilansande översättare, skribent och språkgranskare, med ett förflutet som lärare. Jag arbetar också som make up-artist, lite med personlig utveckling, föreläsningar och andlighet. Jag gör smycken, syr om kläder, skriver, sjunger och dansar.

Jag har ett stort människointresse, och inte minst ett intresse för att utvecklas genom mötet med människor, för kommunikation och personlig utveckling. Jag har arbetat ideellt under många år med olika former av stödverksamhet för personer med ätstörningar och självskadebeteenden, men tror idag mer på att arbeta med dem som kommit en bit på väg, eller som är friska. Det ger dem mer. Det ger mig mer.

För jag har, som jag redan nämnt, dåligt tålamod. Jag är lättirriterad, snarstucken, har extremt låg tolerans mot dumhet, kan bli barnsligt provocerande mot människor som är så fasta i normen att de fördömer alla som avviker från den och mot människor som inte vet varför de tycker eller tänker på ett visst sätt. Jag accepterar inte argumentet ”Men det är så här jag är” när det handlar om idiotbeteenden eller en ovilja till förändring. Jag sätter gärna besserwissrar och översittare på plats, kan vara både föraktfull och högdragen och har ett rejält mått av cynism och sarkasm. Samtidigt har jag ett stort hjärta, bryr mig mycket om människor och älskar att se människor bryta destruktiva mönster och ta steg mot frihet. Jag ställer ofta upp alldeles för mycket och får inte särskilt mycket igen eftersom människor i allmänhet inte bryr sig om det,  ger för många chanser och har fått lära mig att sätta gränser, vara hård och sätta mig själv främst.

Jag är extremt mycket kattmänniska och tycker i allmänhet bättre om djur än barn. Jag är dansare i själ och hjärta, även om jag inte är professionell dansare, och älskar ord. Orden och dansen är mina konstverktyg – jag dansar med orden, väver bilder, sånger och berättelser i rörelse och ord. Och jag älskar. Mycket. Djupt. Oftast förbehållslöst. Inte många, dock, trots att jag är kärlek. Jag väljer att leva och andas kärlek, att se det som ett ledord för mitt liv.

Och där har vi det. Jag tassar och skuttar fram i tillvaron, ibland som ett rovdjur, ibland som en kattunge, stundom skridande som en mörk drottning. Alltid fri. Jag är varm och kall om vartannat, mer mörker än ljus. Jag älskar djupt, är passion, och dansar med ord. Allt det, och mycket därtill.