Måndag morgon, vaknar tidigt efter att ha sovit dåligt och det är först efter att ha snoozat väckarklockan för andra gången som jag somnar riktigt gott. En stund. Resultat: försover mig en timme och vaknar dödstrött.

Radion står på. Och vad hör jag? Israelisk militär har bordat Ship to Gaza-konvojen, Frihetsflottan, på internationellt vatten. Ett tiotal döda och flera skadade. Vad???

Oproportionerligt våld? I högsta grad. Vad Israels armé- och regeringsföreträdare än försöker få Ship to Gaza att framstå som, så har de med sig förnödenheter och byggmaterial till ett Gaza som blockeras av Israel och därför inte får in många av de varor som vi räknar som självklara. Ship to Gaza är inte en terrororganisation och samarbetar inte med Hamas, utan ”en partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som består av personer och organisationer som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten” (från StG:s Plattform och mål). Det handlar om mänskliga rättigheter, inte om för eller mot vare sig staten Israel eller Palestina.

I en del medier beskrivs deltagarna i Frihetsflottan som aktivister, men det är viktigt att vara tydlig med begreppen här: frihetsaktivister och aktivister för mänskliga rättigheter är vare sig våldsbenägna eller terrorister.

Ship to Gaza är en ideell och fredlig solidaritetshandling från människa till människa.” (StG)

Det finns 11 svenskar ombord på konvojen, bland andra författaren Henning Mankell, mp-riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, konstnären Dror Feiler, religionshistoriker Mattias Gardell och idéhistorikern Edda Manga. De båda senare bloggar om sin resa med Ship to Gaza, men det har inte kommit några uppdateringar av bloggen sedan strax efter 3 i morse. Just Edda Manga och Mattias Gardell befann sig på den turkiska båten, där det blev en våldsam bordning med flera döda. Det har inte kommit in några uppgifter om hur det står till med svenskar eller andra eftersom all kommunikation med skeppen tycks vara avskuren.

Här till vänster är den sista Twitter-rapporten från Mehmet Kaplan (Mp), skickad vid 5-tiden i morse. Skärmdumpen är från nu vid 10:40, och det har alltså inte hörts något sedan dess.
Det här var inget vidare att vakna till. Morgonen har mest handlat om att söka information, följa Twitterflödet – #Shiptogaza – och nyheterna och försöka förstå. Jag har otroligt svårt att tro att deltagare i Frihetsflottan skulle ha haft vapen med sig, men däremot ser jag det inte som helt omöjligt att några försökte försvara sig när de bordades av israeliska soldater som, att döma av de videofilmer som hann läcka ut, var ganska hårdhänta och våldsamma. Skulle du bara ta emot slag och våld utan att försvara dig?
Det kommer att vara manifestationer idag i både Stockholm (kl 18 på Sergels Torg), Göteborg (kl 18 på Gustav Adolfs Torg, i en ljusmanifestation) och Malmö (kl 18 på Gustav Adolfs Torg). Låt oss hoppas att de inte blir hatmanifestationer mot Israel som land, utan att människor kan fördöma handlingarna utan att fördöma ett helt folk. Det får inte bli våldsamma eller protester som bara ger den israeliska staten och militären vatten på sin kvarn och som blir ett indirekt stöd mot terroristerna.