Etiketter

Ibland säger människor så dumma saker att man häpnar. Nu senast är det den pensionerade italienske biskopen Giacomo Babini som till den katolska webbplatsen Pontifex i början av april hävdade att pedofilskandalen inom den katolska kyrkan är iscensatt av katolicismens traditionellt sett svurna fiender: frimurarna och judarna. Biskop Babinis uttalande togs upp i bloggen Judy’s World och sprider sig nu över världen.

Babini fortsätter med svammel om att det handlar om en sionistisk attack av ”kyrkans naturliga fiender” och att ”innerst inne, sett ur ett historiskt perspektiv, är judarna Guds-mördare.”

Rätta mig om jag har fel, men handlar inte pedofilskandalen inom den katolska kyrkan om att katolska präster har begått övergrepp mot barn? Katolska präster, inte judar. Inte ens frimurare. Och mig veterligen är även offren katoliker. Försöken att hitta en syndabock känns tämligen lama när det är klart vilka som är förövarna. Fråga mig inte hur biskop Babini tänker; om det handlar om judar eller frimurare som klätt ut sig till präster, om offren i själva verket inte är katoliker, eller om alltihop är en medial konspiration från Ondskans Makter. Eller kanske rentav ondskefull magi som kastar lustar över stackars präster.

Letandet efter syndabockar är Babini dock inte ensam om. Företrädare för den katolska kyrkan har hittills försökt att skylla övergreppen på djävulen, de homosexuella, den sexuella revolutionen, media och allmän förföljelse av katoliker.

Hur vore det att ta lite ansvar i stället? Man kan diskutera varför det här sker, om det finns systematiska problem inom den katolska kyrkan, om personer med pedofila tendenser söker sig till just prästämbetet, om det ges för lite information under deras utbildning, om det finns för lite stöd osv osv osv, men det kan inte på något sätt ta ansvaret från förövaren. Det är inte den katolska kyrkan som begår övergrepp, utan personer. Som måste hållas personligt ansvariga för det. Finns det sedan ett större fel som skulle kunna rättas till så bör de diskuteras och rättas till, men individen måste få ta ansvar för sina handlingar. I katolska kyrkan såväl som överallt annars. Vi lever i ett samhälle där människor i allmänhet verkar vara så vana vid att kunna skylla ifrån sig att de knappt tänker på att de inte tar ansvar för sina handlingar, sina ord och till syvende och sist sina liv. Oavsett vilka förklaringar som kan finnas till varför vi gör som vi gör, så är det vi som gör det. Den här skylla-ifrån-sig-mentaliteten måste få ett slut, en gång för alla!

(En parentes: Mig veterligen var Jesus, biskop Baninis och alla kristnas frälsare, judisk. Kristendomen föddes efter hans uppståndelse bland dem som trodde på profetian om att han var Guds son som dog på korset för människornas synder, Joh 3:16 och det där. Men Jesus själv var judisk. Och hans död var ju grunden för hela kristendomen, så att beskylla någon för det blir lite som att Judas har målats upp som den värsta syndaren och förrädaren av alla, när han i själva verket var helt instrumentell i Guds plan, om man tror på den. Vilket man väl gör om man är kristen. Varför är det så svårt för vissa att komma ihåg varifrån Jesus kom?

Och när det gäller Guds-mördare torde själva Gudamordet vara lite svårt att åstadkomma. De kristna lyckades förvånansvärt bra att döda många andra Gudar, Gudinnor och trosinriktningar: Isis- och Mithraskulterna och den gamla tron (paganismen) för att nämna några. Begreppsförvirringen känns ibland närmast total, och den historiska förankringen mycket svag. Men vad vet jag? Jag är inte religionsforskare. Bara intresserad. Och inte kristen.)