Ja, så var det dags. Julafton för litteraturvetare. Snudd på i alla fall. Och årets Nobelpris i litteratur går till den peruanske författaren Mario Vargas Llosa ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag” (Pressmeddelande. Svenskaakademien.se 7 okt. 2010, http://www.svenskaakademien.se/press_sv.html).

Mario Vargas Llosa är född den 28 mars 1936 i Arequipa i Peru som son till Ernesto Vargas Maldonado och Dora Llosa Ureta. Efter föräldrarnas skilsmässa växte han upp med sin mor och morfar i staden Cochabamba i Bolivia. Då morfadern 1946 erhöll ett uppdrag i staden Piura i Peru flyttade familjen dit. 1947 återförenades föräldrarna och bosatte sig i Lima. Mario Vargas Llosa gick i en katolsk skola i Lima. Senare skickades han av sin far till militärläroverket Leoncio Prado. Efter att ha avlagt examen vid Colegio Nacional San Miguel i Piura studerade Mario Vargas Llosa juridik och litteraturvetenskap i Lima och Madrid. 1955 ingick han äktenskap med Julia Urquidi. 1959 flyttade han till Paris där han var verksam som språklärare och journalist vid Agence-France-Presse och den franska televisionen. Som författare slog han internationellt igenom med romanen La ciudad y los perros (1963; Staden och hundarna, 1966). I hans hemland uppfattades denna roman som bygger på erfarenheter från Leoncio Prado som kontroversiell. Tusen exemplar av den brändes offentligt av officerare från Leoncio Prado.


1964 skilde sig Mario Vargas Llosa från Julia Urquidi. Året därpå ingick han äktenskap med sin kusin Patricia Llosa. Efter att ha varit omväxlande bosatt i Paris, Lima, London och Barcelona återvände han 1974 till Lima. 1975 invaldes han i den peruanska akademien. Han har föreläst och undervisat vid en rad universitet i bl.a. USA, Sydamerika och Europa. 1990 ställde han upp som presidentkandidat för FREDEMO i Peru men förlorade valet. 1994 invaldes han i spanska akademien där han tog sitt inträde 1996. Under senare år har han varit bosatt i bl.a. Barcelona, Madrid, Lima, Paris och London. Några kända verk är Conversación en la catedral(1969; Samtal i Katedralen, 1994), La guerra del fin del mundo (1981; Kriget vid världens ände,1984) och La fiesta del chivo (2000; Bockfesten, 2002). Han har även vunnit uppmärksamhet som journalist och essäist. (Svenska akademiens biobibliografiska notis, Svenskaakademien.se, 7 okt. 2010, http://www.svenskaakademien.se/bio_sv.html)