Etiketter

Var excentrisk nu. Vänta inte med att klä dig i lila tills du blir gammal.

Warning

When I am an old woman I shall wear purple
With a red hat which doesn’t go, and doesn’t suit me.
And I shall spend my pension on brandy and summer gloves
And satin sandals, and say we’ve no money for butter.
I shall sit down on the pavement when I’m tired
And gobble up samples in shops and press alarm bells
And run my stick along the public railings
And make up for the sobriety of my youth.
I shall go out in my slippers in the rain
And pick flowers in other people’s gardens
And learn to spit.

You can wear terrible shirts and grow more fat
And eat three pounds of sausages at a go
Or only bread and pickle for a week
And hoard pens and pencils and beermats and things in boxes.

But now we must have clothes that keep us dry
And pay our rent and not swear in the street
And set a good example for the children.
We must have friends to dinner and read the papers.

But maybe I ought to practise a little now?
So people who know me are not too shocked and surprised
When suddenly I am old, and start to wear purple.

— Jenny Joseph
(Se författaren läsa dikten.)

Som vid andra punkter i den här listan: Varför vänta om det är något du vill? Om du är excentrisk, var det; om du vill gå klädd i lila, bära hatt eller ha långa kjolar och gå barbent i september, bära stora smycken och ha röda läppar en grå måndag, gör det. Varför inte? Det är inte som om just lila är en färg man inte kan bära när som helst. Jag vet. Jag bär gärna lila. Och långa kjolar. Det passar sig inte alltid i en kontorsmiljö, eller för den delen i klimat som vårt, men det går att få in personlighet även där. Jag ikläder mig aldrig någon annans form än min, men visar olika delar i olika sammanhang. Och det finns tack och lov fritid. Jobbkläderna tar jag ofta av mig redan på hallmattan när jag tar av mig skor och strumpor. (Jag går helst barfota, eller med raggsockor när jag fryser.)

Om du ska vara ärlig mot dig själv, vad väntar du på? Andras godkännande? Mod? Att kunna gömma din excentricitet bakom ålder? Jag är inte säker på att åldern ger en så värst mycket större frihet att strunta i vad andra tycker och tänker. De jämnåriga som fnyser idag kommer att fnysa när vi blir gamla, de äldre som fnyser kommer definitivt att göra det då också. Tvekar du idag så kommer du säkert att tveka sedan. Det kommer alltid att finnas människor som fnyser och misstycker om du sticker ut, både före och efter pensionen, men är de värda att du inte klär dig som du vill? Du vet inte ens om du blir gammal, så lev nu (detta återkommande tema).

Det här var del 23 av Regina Bretts 50 livsläxor.